Covid19-ohjeistus

Ohjeet 4H-kesäleirille kesällä 2020

 

Tämä sivu täydentää leiriläisten koteihin lähetettyä ohjeistusta. Ohjeita noudattamalla voimme vähentää tartuntariskiä 4H-kesäleirien yhteydessä. 

Valtioneuvosto on päättänyt 4.5.2020, että kokoontumiseen liittyvät rajoitukset lievennetään 10 henkilöstä 50 henkilöön 1.6.2020 lukien. Kesän 4H-leirit järjestetään suunnitellun mukaisina viranomaismääräysten niin salliessa. Ryhmätoiminnalla (kuten kesäleirit) on tutkitusti lasten ja nuorten hyvinvointia edistävä vaikutus, mikä on tärkeää erityisesti tässä maailmantilanteessa. 

Toiminnassamme otetaan huomioon tartuntariskin torjumiseen tähtäävät toimenpiteet sekä viranomaismääräykset. Ohjeistukset pohjautuvat THL:n, AVI:n ja kunnan viranomaisten antamiin tämänhetkisiin suosituksiin. Päivitämme ohjeistuksia suositusten muuttuessa. Leirin ohjaajat ja kokki saavat myös erilliset tarkemmat ohjeistukset leirien turvallisuuden takaamiseksi. 

1. Leirille ei saa tulla sairaana
Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään ei pidä tulla leirille, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. 

Leirille tulo tulee peruuttaa, mikäli leiriläisellä, ohjaajalla tai kokilla on hengitystieinfektion oireita tai hän on sairastanut hengitystieinfektion juuri ennen leiriä. Myös mikäli samassa taloudessa asuvalla on ollut hengitystieinfektion oireita tai on sairastanut hengitystieinfektion juuri ennen leiriä, suositellaan leirille osallistumisen perumista. Paras tapa suojella leirillä olijoita on se, että leirille ei osallistu taudille altistuneita.

2. Sairastuminen leirin aikana
Jos leiriläinen, ohjaaja tai kokki sairastuu leirin aikana, oireinen henkilö siirretään välittömästi erilliseen tilaan. Lähikontaktia sairastuneeseen vältetään. Oireisten suhteen ollaan yhteydessä huoltajaan. Kesken leirin sairastunut lähetetään aina kotiin mahdollisimman pian ja huoltajan tulee hakeutua yhdessä leiriläisen kanssa terveyspalveluihin. Asiasta tiedotetaan myös muiden leiriläisten huoltajia.

3. Jos leirin aikana tai jälkeen todetaan koronavirustartunta
Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle taholle. Jos koronavirustartunta todetaan leiriläisellä, ohjaajalla tai kokilla, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, altistuneet jäljitetään ja asetetaan karanteeniin. Mikäli leirin aikana todetaan vahvistettu koronavirustartunta, keskeytetään leiri ja ohjeistetaan olemaan yhteydessä omaan kunnalliseen terveyspalveluun.

4. Riskiryhmään kuuluvat
Riskiryhmiin kuuluvalle ei suositella osallistumista 4H-ryhmätoimintaan. Riskiryhmään kuuluvan osallistumisen leirille arvioi huoltaja, asiassa voi konsultoida tarvittaessa hoitavaa lääkäriä. 

5.Tarpeetonta fyysistä kontaktia vältetään
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Leirillä vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kontaktissa muiden kanssa. Kaikissa tilanteissa huolehditaan hyvästä hygieniasta mm. käsienpesun avulla.

Ruokailutilanteissa leirin kokki huolehtii ruokailun hygienisyydestä sekä noudattaa erillisiä annettuja ohjeistuksia sen noudattamiseksi. Ruokailussa pidetään riittävät turvavälit. Ruokailuun tullaan pienryhmissä.

6. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia vähentää tartuntariskiä. 

-Sekä leiriläiset, ohjaajat että kokit pesevät kätensä aina vessassa käymisen jälkeen, ennen ja jälkeen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. 
-Käsien oikeaoppiseen pesemiseen ohjeistetaan heti leirin alussa. Lisäksi pesemistä tehostetaan tarvittaessa käsihuuhteen käytöllä. 
-Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
-Vältetään nenän, silmien ja suun koskettelua.
-Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen. 
-Kesken leirin tapahtuvia sairastapauksia varten leiripaikoille on varattu kertakäyttömaskeja sairastunutta varten.

7. Tilojen siivous
Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

Apuohjaajat pyyhkivät kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään kahdesti leiripäivän aikana.

Suositellaan leiriläisiä tuomaan omat kynät, kumit ja mahdolliset askarteluvälineet. Vältetään sellaisten yhteisten välineiden käyttöä, joita ei voida helposti pestä tai pitää puhtaana. 

8. Muuta huomioitavaa
Lisätietoa 4H-kesäleirien erityisjärjestelyistä kesällä saat toiminnanjohtajalta.

Lisää ajantasaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta.

4H-liiton koronavirusohjeistus.

THL:n käsienpesuohje.