Palstaviljelyn säännöt

Viljelijän on noudatettava palstaviljelyn sääntöjä. Näin alueet saadaan pysymään siistinä ja palstat hyötykäytössä. Mikäli viljelijä laiminlyö ohjeiden noudattamisen, palstan vuokrasopimus voidaan katsoa purkautuneeksi ja palsta voidaan luovuttaa eteenpäin.

VILJELYPALSTOJEN SÄÄNNÖT 2023

Oma palsta on merkittävä tukevin sukunimellä varustetuin kepein tai paaluin. Näin voimme merkitä kunkin palstan karttoihimme ja pystymme hyödyntämään paremmin vapaana olevat alueet.

Palstaviljelijän tulee huolehtia palstansa hoitamisesta niin, etteivät rikkaruohot pääse leviämään muiden viljelijöiden harmiksi. Oma palsta on hoidettava kokonaan lähimpään ojaan, polkuun tai viereiseen palstaan asti. Jos jostain syystä ette pystykään huolehtimaan palstastanne, ilmoittakaa siitä meille. Myös pensaat tulee hoitaa ja leikata siten, että ne pysyvät kokonaan palsta-alueen sisäpuolella eivätkä ulotu kulkureitille.

Viljelijöiden tulee huolehtia yleisestä siisteydestä koko palsta-alueella. Viljelykauden jälkeen palsta tulee tyhjentää tavaroista. Muistattehan hoitaa omat roskat, rikkinäiset välineet ja muut tavarat pois alueelta.

Kiinteiden rakennelmien tekeminen on palsta-alueelle ehdottomasti kielletty, Hyvinkään kaupungin määräysten mukaisesti. Palstoille eivät kuulu pressukatokset, muovihuoneet tai muut kiinteät ja kookkaat rakennelmat. Sen sijaan esim. työkalulaatikot, kompostikehikot ja harsokatteet ovat sallittuja. Kompostin saa tehdä, kunhan se sijaitsee oman palstan sisällä.

4H-yhdistyksellä on oikeus periä vuokralaiselta kulut, jotka vuokralainen aiheuttaa tämän sopimuksen sääntöjen vastaisella toiminnallaan. Näitä kuluja ovat esimerkiksi ylimääräisestä siivouksesta aiheutuvat kulut.

Maan kalkitus, lannoitus ja perusparannus esim. hiekalla, kompostilla tai vuoden käyneellä hevosenlannalla on sallittua ja suositeltavaa. Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on ehdottomasti kielletty.

Viljelijöiden tulee huolehtia yleisestä siisteydestä koko palsta-alueella. Muistattehan hoitaa omat roskat, rikkinäiset välineet yms. pois alueelta. Vuokrattua palstaa ei saa edelleen vuokrata toiselle viljelijälle eikä sen viljelyoikeutta voi luovuttaa eteenpäin. 

Puiden kaato sekä avotulen teko on kielletty Hyvinkään kaupungin omistamalla maalla. Viljelypalsta-alueet ovat Hyvinkään kaupungin omaisuutta.

Kaikissa viljelypalstoihin liittyvissä asioissa voitte kääntyä Tuusulan 4H-yhdistyksen puoleen. 

Palstamaksut toivotaan hoidettavan omatoimisesti tilisiirtona huhtikuun loppuun mennessä. Loput palstamaksut laskutetaan toukokuussa. Laskutus hoidetaan Ropo24 Oy:n kautta. Laskutuslisä on 3 €/lasku.