Viljelypalstat Hyvinkää

Palstaviljely on mukava kesäinen harrastus!

Hyvinkäällä sijaitsee kaksi viljelypalsta-aluetta, Martin pelto sekä Vanhanmyllyn pelto. Martin pelto sijaitsee junaradan varressa Ratatöyrääntien päässä. Vanhanmyllyn pelto sijaitsee siirtolapuutarha-alueen takana Puutarhatien varrella. Palstojen vuokraamisen hoitaa Tuusulan 4H-yhdistys.

Kesän 2023 viljelijöillä on mahdollisuus jatkaa viljelyä omalla palstallaan kesäkaudella 2024, ilmoitathan jatkosta helmikuun loppuun mennessä.

Vapaana olevat palstat jaetaan uusille viljelijöille varausjärjestyksessä maaliskuusta alkaen. Voit hakea palstapaikkaa kaudelle 2024 täyttämällä lomakkeen sivun alalaidassa.

Palstan hinta on 45 €/aari (100m2) ja 30 €/puoli aaria (50 m2) per kesäkausi. Lisäksi vesimaksu Vanhallamyllyllä 20€/aari tai 10€/puoli aaria. Martin pellon vieressä on kaupungin kaivo, jonka vesi on maksutta viljelijöiden käytössä.

Lisätietoja p. 040 518 6200. Laskutuksesta lähetämme lisäohjeet sähköpostitse. Peruutetuista palstoista emme maksa palstavuokra-maksua takaisin. Palstat laskutetaan varausten perusteella.

Palstaa voi viljellä monivuotisesti toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Viljelyn lopettamisesta tulee ilmoittaa Tuusulan 4H-yhdistykselle helmikuun loppuun mennessä ennen uuden viljelykauden alkua. Palstoilla voi viljellä myös monivuotisia kasveja tai marjapensaita.

Huolehdithan olmasta palstasta hyvin! Palstan pitäjän on pidettävä palsta viljeltynä, hoidettuna ja siistin näköisenä. Viljelijän on noudatettava palstaviljelyn sääntöjä. Näin alueet saadaan pysymään siistinä ja palstat hyötykäytössä. Mikäli viljelijä laiminlyö ohjeiden noudattamisen, palstan vuokrasopimus voidaan katsoa purkautuneeksi ja palsta voidaan luovuttaa eteenpäin.

Oman palstan maanmuokkauksesta vastaa jokainen viljelijä itse.

Hevosenlannasta on tullut kyselyjä. Aumavarastointia on rajoitettu ja se on ympäristöviranomaisen valvomaa toimintaa. Käytännössä helpointa on jokaisen viljelijän itse hoitaa lanta pakattuna lannoitevalmisteena (mieluiten kompostoituna, niin rajoittuu taudinaiheuttajien ja esim. hukkakauran siementen leviäminen). Esimerkiksi kannellisessa saavissa lannan vastaanotto ja varastointi lienee kätevintä viljelijälle.

Viljelypalstan jonotuslomake 2024

Valitse palsta-alue
Varaatko yksi- vai monivuotisen viljelypalstan
Viljelyala

Sitoudun noudattamaan palstaviljelyn sääntöjä sekä Hyvinkään kaupungin ohjeita ja määräyksiä.

Hyväksyn, että tietoni tallennetaan tapahtumanhallintajärjestelmään ja käsitellään tietosuojaselosteen mukaisesti.

Noudatamme tapahtumahallintatyökalun käytössä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta 2016/679 sekä henkilötietolain 523/1999 10 §

Tutustu tietosuojaselosteeseen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Palstaviljely on palkitseva harrastus. Lue kokemuksia palstaviljelystä TÄÄLLÄ!


Vinkkejä viljelijälle:

Mitkä ovat aloittelijan työkalut?

- kevyt lapio, kuokka (kunnon vanhanajan), rautaharava

Miten muokkaan palstan maan?

- penkit rinteen mukaan pitkittäin

- kohopenkit: niin leveä, että keskelle ylettyy helposti penkin molemmilta puolilta

- penkkien väliin kunnon polut helpottamaan hoitoa

Istuta vierekkäin kasveja, jotka hyötyvät toisistaan:

- Peruna ja papu/kaali

- Porkkana ja papu/tomaatti/sipulit

- Tomaatti ja salaatti/persilja/sipuli/paprika/pinaatti

- Salaatti ja porkkana/punajuuri/sipulit/kaalit

- Kurkku ja pavut/sipulit/salaatti/valkosipuli


Hyödyllisiä linkkejä:

Hyötykasviyhdistys:

http://hyotykasviyhdistys.fi/

Tarhurin blogi:

http://www.tarhuri.fi/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠