Viljelypalstat Hyvinkää

Palstaviljely on mukava kesäinen harrastus!

Hyvinkäällä sijaitsee kaksi viljelypalsta-aluetta, Martin pelto sekä Vanhanmyllyn pelto. Martin pelto sijaitsee junaradan varressa Ratatöyrääntien päässä. Vanhanmyllyn pelto sijaitsee siirtolapuutarha-alueen takana Puutarhatien varrella. Palstojen vuokraamisen hoitaa Tuusulan 4H-yhdistys.

Uusi viljelijä, täytä palstahakemus kaudelle 2023 nyt! 

Viljelypalstat uusille viljelijöille jaetaan varausjärjestyksessä tällä sivulla olevan sähköisen varauslomakkeen kautta. Viime vuoden viljelijät voivat jatkaa palstaviljelyä omalla palstalla. Vapaana olevat palstat jaetaan uusille viljelijöille varausjärjestyksen mukaisesti huhtikuussa 2023.

Palstan hinta on 45 €/aari (100m2) ja 30 €/puoli aaria (50 m2) per kesäkausi. Lisäksi vesimaksu Vanhallamyllyllä 20€/aari tai 10€/puoli aaria. Martin pellon vieressä on kaupungin kaivo, jonka vesi on maksutta viljelijöiden käytössä.

Lisätietoja p. 040 518 6200. Laskutuksesta lähetämme lisäohjeet sähköpostitse. Peruutetuista palstoista emme maksa palstavuokramaksua takaisin. Palstat laskutetaan varausten perusteella.

Yksivuotiset palstat vuokrataan yhdeksi kasvukaudeksi kerrallaan. Yksivuotiset palstat jaetaan joka kevät uudelleen ja siitä johtuen niillä voi viljellä vain yksivuotisia kasveja. Palstojen jako tapahtuu huhti-toukokuussa.

Monivuotista palstaa voi viljellä niin kauan kuin haluaa. Viljelyn lopettamisesta tulee ilmoittaa Tuusulan 4H-yhdistykselle maaliskuun loppuun mennessä ennen uuden viljelykauden alkua. Palstoilla voi viljellä monivuotisia kasveja tai marjapensaita.

Huolehdithan olmasta palstasta hyvin! Palstan pitäjän on pidettävä palsta viljeltynä, hoidettuna ja siistin näköisenä. Viljelijän on noudatettava palstaviljelyn sääntöjä. Näin alueet saadaan pysymään siistinä ja palstat hyötykäytössä. Mikäli viljelijä laiminlyö ohjeiden noudattamisen, palstan vuokrasopimus voidaan katsoa purkautuneeksi ja palsta voidaan luovuttaa eteenpäin.

Oman palstan maanmuokkauksesta vastaa jokainen viljelijä itse.

Hevosenlannasta on tullut kyselyjä. Aumavarastointia on rajoitettu ja se on ympäristöviranomaisen valvomaa toimintaa. Käytännössä helpointa on jokaisen viljelijän itse hoitaa lanta pakattuna lannoitevalmisteena (mieluiten kompostoituna, niin rajoittuu taudinaiheuttajien ja esim. hukkakauran siementen leviäminen). Esimerkiksi kannellisessa saavissa lannan vastaanotto ja varastointi lienee kätevintä viljelijälle.

Viljelypalstan jonotuslomake 2023

Valitse palsta-alue
Varaatko yksi- vai monivuotisen viljelypalstan
Viljelyala

Sitoudun noudattamaan palstaviljelyn sääntöjä sekä Hyvinkään kaupungin ohjeita ja määräyksiä.

Hyväksyn, että tietoni tallennetaan tapahtumanhallintajärjestelmään ja käsitellään tietosuojaselosteen mukaisesti.

Noudatamme tapahtumahallintatyökalun käytössä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta 2016/679 sekä henkilötietolain 523/1999 10 §

Tutustu tietosuojaselosteeseen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Palstaviljely on palkitseva harrastus. Lue kokemuksia palstaviljelystä TÄÄLLÄ!


Vinkkejä viljelijälle:

Mitkä ovat aloittelijan työkalut?

- kevyt lapio, kuokka (kunnon vanhanajan), rautaharava

Miten muokkaan palstan maan?

- penkit rinteen mukaan pitkittäin

- kohopenkit: niin leveä, että keskelle ylettyy helposti penkin molemmilta puolilta

- penkkien väliin kunnon polut helpottamaan hoitoa

Istuta vierekkäin kasveja, jotka hyötyvät toisistaan:

- Peruna ja papu/kaali

- Porkkana ja papu/tomaatti/sipulit

- Tomaatti ja salaatti/persilja/sipuli/paprika/pinaatti

- Salaatti ja porkkana/punajuuri/sipulit/kaalit

- Kurkku ja pavut/sipulit/salaatti/valkosipuli


Hyödyllisiä linkkejä:

Hyötykasviyhdistys:

http://hyotykasviyhdistys.fi/

Tarhurin blogi:

http://www.tarhuri.fi/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠